LENGVI PRATIMAI

Sėdimą darbą dirbantys žmonės daugiau negu 80 proc. darbo laiko praleidžia ant kėdės. Todėl žmonės dažniausiai skundžiasi viršutinių galūnių, pečių juostos, apatinės nugaros skausmu. Tai susiję su sėdima padėtimi, kuri ne visada išlaikoma taisyklinga. Vis dėlto stengiantis ilgai sėdėti taisyklingai, kūnas taip pat pavargsta.

Rekomenduojame neužsisėdėti darbo vietoje ir atlikti reguliarias pertraukėles, išnaudojant jas raumenų pratempimui ar nesunkiam pratimui atlikti. Nustatyta, jog reguliarios pertraukos pagerina darbingumą ir dėmesio koncentraciją. Net jei ir kartais nepavyksta atsitraukti nuo savo darbų, vis tiek skirkite bent kelias minutes nesudėtingiems pratimams atlikti. Pateikiame keletą lengvų pratimų:

Prieš pradedant aktyviau mankštintis, galima trumpai apšilti: pasukioti kaklą ir/arba pečius po 5 kartus pagal ir prieš laikrodžio rodyklę.

🔷

1. Pratimas su kėde.
Pritūpimai suaktyvina kraujotaką kojose. Nugara tiesi, kojos pečių plotyje, rankos priešais arba pakeltos į viršų. Įtūpstai atliekami virš kėdės, stengiantis jos nepaliesti tam, kad būtų išlaikyta fiksuota pozicija, padėsianti labiau įtempti raumenis. Sekundę palaikome, pritūpimus kartojame 10 kartų.

🔷

2. Rankų sukimas.
Atsistokite, kojas pražerkite iki pečių pločio, nugarą laikykite tiesiai, rankas ištieskite į šalis ir sukite į viena pusę, paskui į kitą. Pratimą kartokite po 5 kartus į vieną ir kitą pusę.

🔷

3. Nugaros ir liemens tempimas.
Sėdint sukti viršutinę kūno dalį- juosmenį į vieną pusę, paskui į kitą. Pratimą kartokite po 5 kartus į vieną ir kitą pusę.

🔷

4. Kulkšnies sukimas.
Sėdint tiesiai ištiesti vieną koją ir sukti čiurną. Kartoti po 5 kartus į vieną ir į kitą pusę abiem kojoms.